zaterdag 8 januari 2011

Temmen

Temmen


Dwingende technologie maakt het mogelijk dikke mensen te waarschuwen voor elk eetgedrag. De zogenaamde eettelefoon maakt een foto van wat ze eten, geeft dat door aan een centrale die het aantal caloriëen berekent en waarschuwt. De slachtoffers van dit regiem hebben er zelf voor gekozen. De technologie help hen.
Een dwingender en ongewild voorbeeld is een apparaat in de auto dat via gps je niet harder laat rijden op de weg, zodat niemand meer harder dan 50 rijdt in de stad en niet meer 130 op een provinciale weg. Wie is daar tegen? En als je zegt: 'ik wil zelf bepalen of ik een verkeersovertreding bega, ik betaal zelf de boete', moet je dan niet tot de orde geroepen worden?
De Econometer waarschuwt dat je moet schakelen, dan bespaar je brandstof.

Nog een voorbeeld. Je bent een hartstochtelijk roker, maar je krijgt een middel toegediend, waarbij je onmiddellijk zeer misselijk wordt bij het roken van een sigaret. Of nog beter: je gooit na één trek vol walging de sigaret weg.

Je moet blazen na een avondje uit voor je in je auto kan stappen. Dat bestaat al en we vinden het goed.

Zo gaat de technologie onze keuzes beïnvloeden en verzwakt het morele karakter van ons handelen. Je eigen keuzevrijheid komt in gevaar. Als morele problemen worden opgelost door gedragsbeïnvloedende apparaten, worden we moreel lui.

Als alles om ons heen gecomputeriseerd is, hoeven we niet meer bij te houden wat we moeten kopen. De koelkast heeft al lang doorgegeven aan de winkel dat er melk moet komen en broccoli, want de andijvie is op en het is goed afwisselend te eten. Als we het pad van ons huis oplopen, gaat de deur open, want het tv-circuit heeft ons herkend. De ontrouwe minnaar kan niet meer naar binnen. De rokende buurman blijft voor een dichte deur staan. De verwarming staat op 20 graden en gaat uit om 23.30 uur, net als het licht. De radio gaat vanzelf uit bij de stem van Maartje van Wegen; de televisie kiest een andere zender als het gezicht van Balkenende in beeld komt, of Wouter Bos. U kunt het zelf instellen. Maar als Wilders aan de macht komt? Kunt u dan nog naar de imam luisteren? Dit is een grote stap, maar u bent er vast mee eens dat de computer op tilt slaat bij kinderporno. Nu beschermen we al onze kinderen tegen ongewenste informatie op internet.

De snelle opmars van draadloze communicatie tussen apparaten en van de RFID-chip (Radio frequency identification, let. identificatie met radiogolven, is een technologie om van een afstand informatie op te slaan en te lezen van zogenaamde RFID-"tags" die op of in objecten of levende wezens zitten.) maken het mogelijk om op korte termijn steeds meer slimme omgevingstechnologie te ontwikkelen. Deze technologie zal de mens op geraffineerde wijze ‘temmen’ ( Sloterdijk, P. (1999). Regeln für den Menschenpark. Frankfurt am Main: Suhrkamp.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten